lauantai 26. tammikuuta 2013

Linssipihvit, kukkakaalicurry ja kurkkuraita

Tässä viikon kasvisruokapäiväksi kehitetty intialaistyyppinen ruoka, maukasta oli! Suosittelemme ehdottomasti tekemään myös kurkkuraidan (tuo valkoinen kasa linssipihvin päällä), raikastaa annoksen juuri oikealla tavalla. Huoh, pahoittelut jälleen aika kammottavasta valokuvasta, kevätaurinko, tule jo!

Linssipihvit, kukkakaalicurry ja kurkkuraita




Tee ensin mausteseos currya ja pihvejä varten

Mausteseos


4 tl juustokuminaa
2 tl jauhettua korianteria
2 tl kurkumaa
1/2 tl cayannepippuria
1/2 tl jauhettu neilikka

Linssipihvit

4 dl punaisia linssejä
1 keltasipuli
1 valkosipulinkynsi
1-2 rkl jauhoja
2 kananmunaa
1/2 sitruuna
rypsiöljyä
suolaa
pippuria

Huuhtele linssit siivilässä. Kiehauta 8 dl vettä ja veden kiehuessa lisää linssit ja suola. Keitä n. 7 min. Linssien keittyessä kuori sipulit ja hienonna ne. Kun linssit ovat kiehuneet, valuta vesi pois ja siirrä syrjään.  Ota toinen kattila ja siirrä se levylle. Kuumenna 2 rkl öljyä kattilassa, lisää 3 tl mausteseosta öljyyn. Kuullota mausteseosta hetki, varo ettei se pala. Lisää sipulit ja kuullota pari minuuttia mausteseoksessa. Lisää linssit ja puolen sitruunan mehu, mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kunnolla. Lisää mausteseosta tarvittaessa. Siirrä seos syrjään ja siirry kukkakaalicurryn tekemiseen. Lun curry on hautumassa/linssiseos on jäähtynyt, lisää jauhot ja kananmunat. Sekoita hyvin. Siirrä paistinpannu levylle ja kuumenna 2 rkl öljyä. Pyörittele/taputtele pihvit muotoonsa ja paista pannulla. Paista 2-3 minuuttia per puoli, kunnes pinta on rapea ja kullanruskea. Me käytimme sellaista kartionmuotoista ruoanlaittomuottia, jolloin niistä tuli tasaisia.

Kukkakaalicurry

1 kukkakaali
2 tomaattia
1 iso keltasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 tlk kookosmaitoa
Öljyä
1 rkl hunajaa
1/2 sitruuna
suolaa
pippuria

Pilko kukkakaali ja keitä/höyrytä se kattilassa. Älä keitä täysin kypsäksi, sillä kukkakaalit haudutetaan lopuksi curryliemessä. Kukkakaalin keittyessä kuori sipuli, puolita se ja suikaloi se. Kuori ja hienonna valkosipulin kynsi, kuutioi tomaatit. Lisää erilliseen kattilaan reilusti öljyä. Lisää loppu mausteseos ja kuullota seosta hetki öljyssä, varo ettei mausteet pala. Lisää sipuli ja valkosipuli kattilaan, kuullota mausteseoksessa pari minuuttia. Lisää kookosmaito, tomaatit, hunaja ja sitruunanmehu kattilaan, suola ja pippuri. Sekoita hyvin ja keittele matalalla lämmöllä noin 10 minuuttia. Paista pihvit tässä välissä. Tarkista curryn maku, lisää suolaa tarvittaessa. Lisää keitetyt kukkakaalit joukkoon, sekoita hyvin ja hauduta matalalla lämmöllä vielä noin 5 min tai kunnes ne ovat sopivan kypsiä.

Kurkkuraita

noin 8 cm pala tuoretta kurkkua
2-3 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia
puolen sitruunan mehu
suolaa
sokeria

Raasta kurkku raastimen hienolla puolella suoraan siivilään. Puristele raastetun kurkun vesi pois. Siirrä kulhoon. Lisää jogurtti ja sekoita. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää sitruunamehu varovasti, kunnes seos on sopivan hapan. Jos sitruunanmehua tulee liikaa, tasapainota sokerilla.

tiistai 15. tammikuuta 2013

Tomaattikastikkeessa haudutettua kananmunaa aamupalaksi

Kakkoselta tuli pari vuotta (?) sitten tosi kiva ruotsalainen kokkiohjelma; Niklas Mat. Niklas on enemmän kuin sympaattinen tv-kokki ja teki ohjelmassaan hyviä ja monipuolisia ruokia. Olemmekin kokeilleet useita hänen reseptejään ja vakituiseen käyttöön on jäänyt muun muassa "pocherade ägg i tomatsås" eli jotenkinkutenkin tomaattikastikeessa haudutettua kananmunaa. Erittäin hyvä ja tuhti viikonlopun aamupala. Kuvassa ei nyt näy sitä tomaattikastiketta yhtään ja annos muutenkin näyttää vähän epäterveelliseltä, mutta ei se oikeasti ole mitenkään erityisen epäterveellinen.


Pocherade ägg i tomatsås





Ainekset, 4 annosta

4 kananmunaa
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
5 siivua pekonia tai ilmakuivattua kinkkua
1-2 prk tomaattimurskaa (määrä riippuu siitä, haluatko paljon vai vähän vähemmän tomaattikastiketta)
puolikas sitruuna
suolaa
sokeria
pippuria
5-6 tippaa tabascoa jos haluaa tulisuutta
tuoretta timjamia

Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi ja salottisipuli. Pilko pekoni pieneksi. Jos käytät ilmakuivattua kinkkua, kuten meillä tuossa kuvassa, sille ei tarvitse tehdä mitään. Paista pekonia pannulla ja lisää hetken kuluttua sipulit joukkoon ja paista kunnes pehmenevät. Lisää timjami, pippuri ja sokeri. Lisää heti perään tomaatti. Lisää puolikkaan sitruunan mehu, tarkista maku. Lisää suolaa tarvittaessa. Lisää tabascoa jos haluat. Anna seoksen eli tomaattikastikkeen kiehua pannulla 10 minuuttia. Siirrä kastike uuniastiaan. Riko kananmunat kastikkeen päälle varovasti yksi kerrallaan (ja lisää ilmakuivatut kinkut). Siirrä uuniastia uuniin 10-15 minuutiksi, kunnes kananmunat ovat sopivan kypsiä. 

keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Paistetut nuudelit

Nämä paistetut nuudelit olivat kyllä aika monta kertaa parempia, kuin lähikiinalaisesta ostetut, vaikka itse sanommekin. Ei muuta lisättävää.

Paistetut nuudelit kahdelle (reilut annokset)





3 levyä munanuudeleita
1 porkkana
1 keltasipuli ja 3 salottisipulia tai 2 isoa keltasipulia
1 valkosipulinkynsi
1 vihreä tai punainen tuore chili
1 tomaatti
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl seesamiöljyä
4 rkl soijaa
1 kananmuna
1 pussi isoja kuorittuja  katkarapuja, pakaste
mustapippuria

Viipaloi porkkana pitkittäin ohuiksi lastuiksi esimerkiksi kuorimaveitsen tai vaikka juustohöylän avulla. Pilko sipuli ohuiksi renkaiksi, keltasipulit kannattaa puolittaa, salotit sellaisenaan. Viipaloi valkosipulinkynsi. Leikkaa chili kahtia, poista chilistä siemenet ja viipaloi. Puolita tomaatti ja viipaloi se.

Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Itse teimme niin, että kiehautimme veden, nostimme kattilan pois levyltä ja lisäsimme nuudelit kiehuvaan veteen, jossa ne olivat kannen alla 4 minuuttia. Nuudelit paistetaan vielä pannulla, ne voivat siis olla melko al dente. 

Kuumenna iso pannu tai wokkipannu todella kuumaksi ja lisää 1 rkl rypsiöljyä ja 1/2 rkl seesamiöljyä. Lisää nuudelit pannulle. Paista pannulla käännellen puolisen minuuttia, siten, että öljy sekoittuu nuudeleihin. Lisää 2 rkl soijaa ja sekoita hyvin. Ota nuudelit pois pannulta. Kuumenna pannu uudestaan kuumaksi ja lisää 1 rkl rypsiöljyä ja 1/2 rkl seesamiöljyä. Lisää pannulle sipuli, chili ja porkkana. Paista noin minuutti ja lisää valkosipuli. Lisää loput soijasta eli 2 rkl. Paista vielä pari minuuttia, kunnes sipulit pehmenevät. Lisää nuudelit joukkoon, sekoita hyvin. Lisää seuraavaksi jäiset ravut ja tomaatit.  Kun ravut alkavat lämmetä, lisää joukkoon yksi kananmuna ja sekoita se hyvin joukkoon. Mausta mustapippurilla ja tarkista suola. Kääntele, kunnes ravut ovat lämpimiä ja ruoka on sitten valmis, varo ylikypsentämästä rapuja.